анимљиве чињенице о папиру

5:36 AM Alex Writer 0 Comments

Занимљиве чињенице о папиру
За производњу 1 тоне рециклираног папира потребно је око 4000 кВх електричне енергије. То је отприлике једнака годишњој потрошњи енергије просечне породице.





https://novaform-01.webflow.io/
https://mi-overview.webflow.io/
https://prospero-uikit.webflow.io/2-content
https://prospero-uikit.webflow.io/

Чињеница стабилног годишњег раста потрошње канцеларијског папира уз масовно увођење електронског управљања документима и преписке путем е-поште не посустаје ни у једном научном објашњењу.

Производња 1 тоне папира од рециклираних материјала може смањити трошкове струје и воде за 2 пута, а штетне емисије у атмосферу за 70%.

Научници кажу да први изумљени папир нису Кинези, већ сама природа. Да будем прецизнији, дивље пчеле.

Калорични садржај папира је упоредив са кромпиром. Поред угљеника који дуго асимира, он садржи и глукозу. Папир је потпуно јестив!

Употреба штампача са двостраним штампањем може уштедети трошкове уредског папира и до 35%.

Потрошња папира у Русији је око 25 кг по особи годишње. То је три пута мање него у Европи и 10 пута мање него у Сједињеним Државама.

Већина папира се користи не за штампање докумената и штампање, већ за паковање и контејнере.

У Јапану се до 60% папира производи рециклажом. У Русији до сада мање од 1%. Нажалост, тренд раста није примећен док још увек имамо пуно шуме.

Прва индустријска употреба хлора била је у избељивању папира. Пре тога, боја папира била је сиво смеђа.

У 19. веку, јефтини папир је коришћен да би се повећао тираж "мулти-тираж", погодан за прављење "ролл-уп" пушача. Тако је писменост уведена у масе.

Како се стара?
Понекад је папиру потребно дати декоративну „старину“. То се може постићи тако што ћете лист папира ставити на јаку сунчеву светлост неколико дана.

Друга опција је да се папир третира слабим раствором калијум перманганата. Вода ће папир додати и неуједначену текстуру.
Имитација трагова ватре може се добити натапањем папира млеком и након тога обрађивањем врућим пеглом. Вишекратно влажење и термичка обрада папира учиниће га крхким. И "стари свитак" је спреман!

За имитацију "старих докумената" боље је користити папир не класе А, Б и Ц. Али обично писање. У почетку има нижу белину и густину.

0 comments: