Vsako

1:27 AM Alex Writer 0 Comments

 Vsako leto 3. septembra naša država praznuje Dan solidarnosti v boju proti terorizmu. Leta 2020 bo  že 15. zapored gostila dogodke, posvečene spominskemu datumu.


https://jamiekeddie.podia.com/
https://grabaedits.myportfolio.com/
https://raeanneseliga.myportfolio.com/

Zgodovina
O času nastanka terorizma obstajajo različne različice. Nekateri strokovnjaki trdijo, da so prva teroristična dejanja postala znana v antiki, medtem ko drugi - da je to sodoben pojav. Razlike izhajajo iz vprašanja, ali je mogoče opisati dejanja, storjena v globoki preteklosti, v sodobnih pogojih in tudi zaradi težav pri opredeljevanju terorizma.

V skladu z zveznim zakonom z dne 6. marca 2006 N 35-FZ "O boju proti terorizmu" je treba slednje razumeti kot "ideologijo nasilja in prakso vplivanja na odločanje državnih organov, lokalnih oblasti ali mednarodnih organizacij, povezanih z zastraševanjem prebivalstva in (ali) druge oblike nezakonitih nasilnih dejanj ".

V Ruskem cesarstvu se je zgodilo več deset kaznivih dejanj, ki jih danes lahko uvrstimo med teroristična dejanja. Praviloma govorimo o "revolucionarnem terorizmu" - vključuje umore in poskuse radikalnih aktivistov v življenju visokih državnih uradnikov. V ZSSR in sodobni Rusiji se je zgodilo skupno nekaj sto terorističnih napadov, motivi razbojnikov pa so postali veliko bolj zapleteni - tu so vpleteni ksenofobija, maščevanje, poslabšanje socialnih težav itd. Med vsemi terorističnimi dejanji je teroristično dejanje v Beslanu, ki se je zgodilo leta 2004, brez primere po svoji surovosti in nečloveškosti.


1. septembra so med slavnostnim zborom v počastitev dneva znanja teroristi napadli šolo # 1 v Beslanu. V tistem trenutku je bilo na progi več kot 1000 ljudi, ki so jih razstrelili razbojniki v šoli in jih tam zadržali skoraj tri dni. Zaporniki so bili v groznih razmerah - niso smeli piti, jesti in zadovoljevati minimalnih naravnih potreb. Šolska zgradba, v kateri so bili talci, je bila minirana. Dogodki so se razvijali v treh dneh; 3. septembra je bila stavba nevihta, med katero je bilo ubitih več deset oseb ruskih specialnih sil, ki so sodelovali v operaciji. Zaradi terorističnega napada je umrlo 333 ljudi, od tega 186 otrok, starih od 1 do 17 let.
Teroristični napad v Beslanu je postal eden največjih in najbolj nečloveških v sodobni Rusiji. V spomin na žrtve Beslana v Rusiji je zvezni zakon "O spremembah zveznega zakona" O dnevih vojaške slave (Dnevi zmage) v Rusiji "z dne 21. julija 2005 določil Dan solidarnosti v boju proti terorizmu.

Napad je imel številne druge pomembne družbene in politične posledice. Po dogodkih leta 2004 so bili po vsej državi v gneči - stadioni, železniške postaje, podzemne železnice okrepljeni varnostni ukrepi; posebna pozornost je bila namenjena šolam, univerzam in drugim izobraževalnim ustanovam. Predsednik je odpovedal volitve v gubernatorstvu - zamenjal jih je centraliziran sistem imenovanja. Ustanovili so tako pomembne organizacije, kot so Nacionalni protiteroristični odbor, Javna zbornica Ruske federacije in Komisija za izboljšanje socialno-ekonomskih razmer v južnem zveznem okrožju.

0 comments: